Navigate / search

De profundis

 
De profundis is een samenwerking tussen Quub (beeldhouwer) en Marian Smit (schilder en videokunstenaar).

In de meedogenloze zoektocht naar mineralen lonkt een maagdelijk gebied: de diepzee. Terwijl de eerste partijen zich serieus richten op mijnbouw, groeit de weerstand. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk dit kwetsbare ecosysteem is voor het behoud van het leven op aarde. Bovendien is de oceaanbodem een ​​van de laatste wildernis van de aarde. Trouwens, van wie is de diepzee eigenlijk?

Met dit in gedachten koos Quub het delicate skelet van een sponsdier (pionier van het dierenrijk) als uitgangspunt voor een sculptuur.
De diepzee als bron van leven, de enorme donkere ruimte die doet denken aan het collectieve bewustzijn en de ‘oorspronkelijke’ vorm van Quub ‘s werk riep bij  Marian het beeld op van een baby . In haar video probeert ze het gevoel uit te drukken dat baby’s haar geven, dat ze de essentie van het bestaan ​​kennen, iets wat we tijdens ons leven lijken te verliezen. Voor Quub belichaamt de baby toekomstige generaties die ook op onze aarde zullen leven. De videoprojectie door de open structuur van het beeld creëert een schaduw die inhoudelijk mooi past: onze manier van leven werpt een schaduw naar voren.

Zowel Quub als Marian zijn ervan overtuigd dat we, als individu en als mensheid, opnieuw verbinding moeten maken met onze basis, met de natuur.

 

De profundis in Beelden in Gees